Торговий відділ

Як правильно вибрати настільну лампу

Для очей кращого освітлення, ніж природне, ще не винайдено. Але воно має свої межі, адже тривалість світлового дня влітку і взимку значно відрізняється. Тому вже дуже довгий час люди використовують штучне світло. Особливо важливий він у процесі навчання, адже коли учень приходить зі школи або інституту, йому необхідно виконати домашнє завдання. Взимку це доводиться робити під лампою. Самим оптимальним рішенням буде встановити настільну лампу для школяра або студента. Так можна послабити зорове навантаження і виконувати всю домашню роботу вчасно, т. к. в темряві або при недостатньому освітленні це зробити досить важко.

Як вибрати хорошу настільну лампу для школяра?

Коректно встановлене і ретельно підібране освітлення – запорука успішності учня. З-за неправильно вибраного освітлення може почати погіршуватися зір, що в дитячому віці є неприйнятним. До джерела світла є кілька вимог, тому вибраний освітлювальний прилад необхідно ретельно перевірити на відповідність їм. Основні гігієнічні вимоги, яким повинні відповідати не тільки настільні лампи, але і загальні умови в кімнаті з робочою зоною, наведені нижче.

  • Лампа повинна давати рівномірний м’яке світло, тіні від якого ні в якому разі не потрапляють на робочу поверхню, а відблиски не з’являються зовсім.
  • При роботі з включеною настільною лампою, нехтувати верхнім освітленням недозволено. Його необхідно включати в будь-якому випадку.
  • Перейшовши за посиланням  https://etk-shop.com.ua/novyny/-35-na-lampy-magnum/   на настільні світильники за хорошою ціною!

 

  • Положення лампи на столі вибирається таким чином, щоб рука не давала тінь під час письма. Потужність лампочки краще всього вибрати в діапазоні 60-100 Вт, більше брати не рекомендується, так як яскравість її буде дратувати зорові рецептори.
  • Штори для кімнати вішаються таким чином, щоб удень вони не заважали правильного висвітлення від вікна.
  • Мити вікна рекомендується два рази на рік. Таким чином, природне освітлення буде рівним, а пил не буде перешкоджати його проникненню.
  • Кімнатні рослини краще переставити в іншу кімнату, т. к. вони також погіршують освітленість від вікна.
  • Основне освітлення повинно бути розташоване над учнем, що не попереду і не за спиною.
  • Основне освітлення повинно складатися з одного виду ламп – або люмінесцентні, або розжарювання. Поєднувати їх не варто.
  • Для того, щоб вибрати кращу настільну лампу, необхідно пам’ятати декілька правил. Першим з них є коректно підібрана лампочка.

    Оптимальна потужність настільної лампи для школяра

    Максимальна потужність настільної лампи для школяра чи іншої людини, яка займається під нею, становить 100 Вт. Мінімумом є 60 Вт. Вибір залежить від людини, яка буде користуватися лампою, і його біологічних особливостей. Для кого-то 60 Вт достатньо, при такому освітленні йому комфортно, а кому-то може бути темно. Тоді можна пройтися в магазин і купити лампу трохи могутніше. Золотою серединою можна вважати 75 Вт.

    Потужність прямо пропорційно залежить від габаритів робочого простору: чим більше стіл, тим потужніше лампочку потрібно вибрати.

  • Лампи розжарювання мають свій недолік – вони нагріваються, що може негативно позначитися на здоров’ї дитини (стомлюваність, головний біль, млявість). У такому випадку необхідно оцінити лампу і можливо замінити її. Також збиток від нагрівання може бути завдано абажура.

  • Здоров’я дитини – найцінніше в житті, тому найкращою настільною лампою буде та, яка підібрана особливо ретельно і не завдає шкоди здоров’ю.

    Колір світловипромінювання настільної лампи школяра

    Друге правило при підборі настільного освітлення. Тут важливий відтінок. При купівлі лампочки, зверніть увагу на упаковку, на ній має бути вказівку на колір, зашифроване кількома літерами: ЛТБ – лампи теплого білого відтінку, ЛД – лампи денного світла, ЛХБ – лампи холодного білого відтінку. Вам підійде ЛТБ (лампа розжарювання), т. к. їх світ схожий на природний і не викликає надмірного перенапруження очей.

  • Далі ще декілька порад з вибору настільної лампи

  • Безпека понад усе. Саме на цей фактор слід звертати увагу і особливо ретельно перевіряти її. Незахищений дитячий організм легко піддається негативному впливу шкідливих або небезпечних факторів. Для нормального функціонування необхідні довгий шнур живлення, який дасть можливість рухати лампу в межах робочої зони, що обертається плафон, щоб налаштувати правильне освітлення. Також важливо зручність вимикача.
  • Лампа розжарювання з матовим склом запобігає появі відблисків, а світло від неї буде м’яким.
  • Настільна лампа для школяра, що має регулятор потужності – найкращий варіант. Він дозволить захистити очі від яскравого світла і налаштувати лампу під індивідуальні потреби.
  • При виборі настільної лампи, зверніть увагу на якість патрона. Його можна перевірити викрутивши лампочку, якщо вони викручуються разом, то лампа неякісна і варто підібрати інший варант.
  • Гнучкий штатив лампи дозволить відрегулювати її становище. Ідеальною буде заввишки 30-45 см, що дозволяє підняти її над монітором при необхідності.
  • Пластик, використовуваний для плафона повинен проходити перевірку на безпеку і бути якісним. Пластмаса має властивість ламатися або бути записуваний, а залізом можна обпектися. При цьому плафон виконується у формі сфери або конуса, що дає можливість світлу правильно розподілятися по робочій поверхні. Циліндрична форма плафона не підійде для настільної лампи, оскільки обмежує поширення світла. Оптимальним кольором абажура є зелений, він не подразнює очі і отримав широке розповсюдження завдяки цій своїй здатності.
  • Це все, що стосується вибору лампи. Варто тільки пам’ятати про речі, на які треба звернути увагу, і лампа прослужить вірою і правдою дуже довго. Але по приходу додому необхідно її правильно встановити:

  • Ставити лампу потрібно для правші зліва, а для лівші – праворуч. Це захистить робочу поверхню від тіні, яка утворюється від пишучої руки.
  • При читанні можна ставити і повертати лампу в зручне положення, не залежно від того, яка рука у дитини ведуча.
  • І найголовніше, привчіть дитину не обмежуватися освітленням робочої поверхні. При роботі за столом обов’язково повинен бути включений верхнє світло.

  • Якщо займатися творчою діяльністю, то необхідні обидві руки, тоді лампа ставиться перед дитиною. При цьому потрібно відкоригувати напрямок світлового променя, щоб він не бив у очі, а падав на руки.
Замовити дзвінок
* Ваше ім'я:
* Ваш номер телефону:

Запит відправлено. Ми обов'язково Вам зателефонуємо

×